Weet wat je eten moet

Een niet te onderschatten onderdeel, is de voeding tijdens de Dutch Masters of MTB. Wij vroegen voor de 5e editie Sportvoedingsdeskundige Henk-Jan Koershuis en mede eigenaar Gert Korblet van SportvoedingWebshop.com, advies voor het ideale sportvoedingsadvies.

 

Zak niet door het ijs

Voeding kan het verschil maken. Helaas ziet Sportvoedingswebshop het te vaak gebeuren dat het voedingsplan niet op orde is en daardoor de finish niet kan worden gehaald. Het is belangrijk dat je ook op dit cruciale onderdeel de zaken voor elkaar hebt.

De kunst is; neem de juiste voeding op het juiste moment in de juiste volgorde. “Zak niet door het ijs.” Maak een goede combinatie tussen basisvoeding en hoogwaardige sportvoeding.

Het begint al voor de start: Carboloaden

Om superieur aan de start van de Dutch Masters of MTB te staan, neem je voorafgaande het event al de juiste voeding. Wellicht al eens van gehoort, maar het begint met “carboloaden”.

 • Twee dagen voorafgaand neem je 1 bidon (Sportvoedingswebshop) Carbo Loader
 • Eén dag voorafgaand 2 bidons (verdeeld over de dag leegdrinken)
 • De wedstrijddag; 1 bidon bij je ontbijt
  Bijvoorbeeld één bidon van 500ml mixen door water of door de yoghurt

Moeilijke (ochtend) eter?

Sportvoedingswebshop heeft ook de ‘Sports Meal’. Het is dé vloeibare sportmaaltijd en ideaal voor dit soort evenementen. Een zéér volwaardige maaltijd waardoor je zal merken dat je de inspanning heel lang op kan volhouden.

Sportvoedingwebshop pakket

De wedstrijddag

Blijven eten en drinken is erg belangrijk om de tocht te kunnen volbrengen! Het advies is daarom ook: neem ieder uur iets te eten en dit begint al na de start! Zowel voor de 200 kilometer, als voor de 101 kilometer marathon.

Het Sportvoedingwebshop voedingsadvies:

 • Nadat je vooraf de Carbo Loader hebt gehad (of eventueel Sports Meal) is ons advies: neem je eerste product 45, uiterlijk 60 minuten na de start.
 • Herhaal 60 minuten later dit weer: Een Energy Bar dus (zie afbeelding hierboven!)
 • In de regel geldt: vaste voeding in het begin van de race en vloeibare voeding tegen het einde. Echter, bij een extreem langdurige inspanning als de Dutch Masters uiteraard niet, dan wissel je enigszins vast en vloeibaar met elkaar af. Dus …
 • … na 2x inname van de Energy Bar, neem je daarna je eerste Long Energy Drink; hét product voor mountainbikers! Goed voor 60-90 minuten energie
 • Vervolgens neem je weer een Energy Bar of Long Energy Bar.
 • Dan volgt je eerste moment (zo halverwege de race) van een Guarana SHOT inname. Normaliter is deze geschikt voor het laatste uur. Echter, bij een zeer lange inspanning kan je er ook 2 nemen. Verdeelt dus over de afstand.
 • Daarna vervolg je de Dutch Masters met opvolgend de Energy Bar, 2x Long Energy Drink, weer een Energy Bar en afsluitend dé finale knaller: je 2e Guarana SHOT.

Tips&Trics

 • Voorkom kramp! Vergeet niet te drinken.Drinken is van groot belang. Iso Drink is dé 2-in-1 sportdrank. Een must have. Probeer 500ml per uur te drinken. Gebruik eventueel de Sportvoedingwebshop Magnesium Shot
 • Test en probeer je Sportvoeding uit tijdens je trainingen. Het is belangrijk dat je lichaam kan wennen aan de sportvoeding tijdens de inspanning.
 • Wissel bij de pauzeposten het gebruik van sportvoeding af met het bekende basisvoeding. Een plak ontbijtkoek of een stuk banaan kan soms een goede afwisseling zijn. Bij een monstertocht zijn de rollen van voeding echter omgedraaid: in dit geval is sportvoeding je basisvoeding.

Sportvoedingswebshop Dutch Maters of MTB pakket

Voor het fietsen van de Dutch Masters of MTB heeft Sportvoedingwebshop speciale pakketten ontwikkeld.

We hopen dat dit advies je vertrouwen geeft in jouw eigen voedingsschema! Succes in de voorbereidingen en graag tot 19 november 2023!

Deel dit bericht

Het laatste nieuws

DMoMTB Aftermovie 2023

Aftermovie ’23 en inschrijving 2024!

De 6e editie van de Dutch Masters of MTB kunnen wij ons nog goed herinneren! Wat een geweldige dag! Blik nog één keer terug met de Dutch Masters of MTB 2023 aftermovie.

Lees het bericht
Podcast Pedaleurs x Dutch Masters of MTB

Podcast Pedaleurs x Dutch Masters of MTB

In deze speciale editie nemen de mannen van de Pedaleurs jullie mee naar de Dutch Masters of MTB 2023. De microfoons stonden zaterdag live klaar op het podium tijdens het ophalen van de nummers en de dag nadien in de studio voor de terugblik.

Lees het bericht
Dutch Masters of MTB 2023 zit er weer op

Succesvolle 6e editie

Met tevredenheid kijken we terug op een geslaagde en vlekkeloze editie. Op vrijdag genoten we van een succesvolle feestbingo, terwijl op zaterdag een boeiende podcastopname van “de Pedaleurs” plaatsvond tijdens het ophalen van het startbewijs. Op zondagochtend verwelkomden we een opmerkelijk groot aantal deelnemers bij de start, die dit keer plaatsvond vanuit de manege. De tocht leidde hen naar een prachtige aankomst in de sfeervol aangeklede sporthal.

Lees het bericht