Pas in 2017 begon Spoolder, rijdend voor Team Bikesport, met de mountainbikesport, maar zette al snel grote stappen in zijn ontwikkeling. Zo werd de 22-jarige renner uit Nijverdal in 2021 Nederlands kampioen bij de amateurs op de mountainbike marathon (XCM). Sinds het seizoen 2022 rijdt Arnoud een stap hoger, namelijk in de categorie beloften.
Voorbereiden op een thuiscircuit
Arnoud leeft volledig toe naar de verschillende wedstrijden en zijn trainingen op de bekende (offroad) wegen zijn ideaal. “Het is prachtig dat er een unieke en prestigieuze wedstrijd zo dicht bij huis wordt gehouden.”
De route is iets waar Arnoud altijd naar uitkijkt. “Er zijn zoveel mooie stukken en ik houd van de technische passages. Op deze passages kun je de ander net even onder druk zetten door iets beter te sturen. Zoals de ‘slalom’ afdaling bij de route van Lemele en de afdaling bij de Motieweg in Holten.”
Specifieke trainingen en voeding toepassen
Als voorbereiding op de ultra-marathon is het belangrijk om flink te trainen, zowel op conditie als op voeding. “Het is belangrijk om een aantal lange duurtrainingen van 4 á 5 uur als basis te hebben,” vertelt hij “Deze duurtrainingen zijn ook goede momenten om met sportvoeding te oefenen. Ik laat mijn lichaam wennen aan de inspanning en het opnemen van voldoende koolhydraten tijdens deze lange trainingen, en haal daar profijt uit tijdens de wedstrijden.”
“Door veel te oefenen weet ik dat ik bepaalde merken en smaken goed kan verteren. Persoonlijk neem ik elk uur wat repen en gelletjes en drink ik regelmatig.”
De technologie van tegenwoordig maakt het innemen van de juiste voeding op het juiste moment makkelijker, vertelt Arnoud.“Je kunt tegenwoordig bijvoorbeeld een melding inschakelen op je fietscomputer, ter herinnering om te eten en te drinken.”
Materiaal van Arnoud Spoolder
Tijdens de Dutch Masters of MTB kunnen de weersomstandigheden alle kanten op. Daarom is het belangrijk om de juiste mountainbike te kiezen voor de ultra-marathon. “Ik rij zelf met een fully. Dat geeft net wat meer comfort en meer zekerheid in de afdalingen. De ‘fully’s’ zijn tegenwoordig ook vrij licht geworden wat ze allround maakt. Waarschijnlijk kies ik voor een band met redelijk wat profiel voor de grip, daarbij zet ik ze ‘tubeless’ tegen het lekrijden en voor snelle reparatie indien nodig. Qua verzet rijd ik met een 1×12 cassette achter en rijd ik met een 36 tands voorblad. Hiermee heb je een groot bereik.”
Inschrijven
Wil jij nou ook meedoen aan de Dutch Masters of MTB? Als solist de 200 km, samen met iemand 100 – 100 km of met een e-bike 100 km? Schrijf je dan snel in!