Tips and Trics van lokaal talent Arnoud Spoolder

Met nog een aantal weken te gaan tot de Dutch Masters of MTB, spraken wij met een lokale renner Arnoud Spoolder.

Pas in 2017 begon Spoolder, rijdend voor Team Bikesport, met de mountainbikesport, maar zette al snel grote stappen in zijn ontwikkeling. Zo werd de 22-jarige renner uit Nijverdal in 2021 Nederlands kampioen bij de amateurs op de mountainbike marathon (XCM). Sinds het seizoen 2022 rijdt Arnoud een stap hoger, namelijk in de categorie beloften.

Voorbereiden op een thuiscircuit

Arnoud leeft volledig toe naar de verschillende wedstrijden en zijn trainingen op de bekende (offroad) wegen zijn ideaal. “Het is prachtig dat er een unieke en prestigieuze wedstrijd zo dicht bij huis wordt gehouden.”

De route is iets waar Arnoud altijd naar uitkijkt. “Er zijn zoveel mooie stukken en ik houd van de technische passages. Op deze passages kun je de ander net even onder druk zetten door iets beter te sturen. Zoals de ‘slalom’ afdaling bij de route van Lemele en de afdaling bij de Motieweg in Holten.”

Specifieke trainingen en voeding toepassen

Als voorbereiding op de ultra-marathon is het belangrijk om flink te trainen, zowel op conditie als op voeding. “Het is belangrijk om een aantal lange duurtrainingen van 4 á 5 uur als basis te hebben,” vertelt hij “Deze duurtrainingen zijn ook goede momenten om met sportvoeding te oefenen. Ik laat mijn lichaam wennen aan de inspanning en het opnemen van voldoende koolhydraten tijdens deze lange trainingen, en haal daar profijt uit tijdens de wedstrijden.”

“Door veel te oefenen weet ik dat ik bepaalde merken en smaken goed kan verteren. Persoonlijk neem ik elk uur wat repen en gelletjes en drink ik regelmatig.”

De technologie van tegenwoordig maakt het innemen van de juiste voeding op het juiste moment makkelijker, vertelt Arnoud.“Je kunt tegenwoordig bijvoorbeeld een melding inschakelen op je fietscomputer, ter herinnering om te eten en te drinken.”

Materiaal van Arnoud Spoolder

Tijdens de Dutch Masters of MTB kunnen de weersomstandigheden alle kanten op. Daarom is het belangrijk om de juiste mountainbike te kiezen voor de ultra-marathon. “Ik rij zelf met een fully. Dat geeft net wat meer comfort en meer zekerheid in de afdalingen. De ‘fully’s’ zijn tegenwoordig ook vrij licht geworden wat ze allround maakt. Waarschijnlijk kies ik voor een band met redelijk wat profiel voor de grip, daarbij zet ik ze ‘tubeless’ tegen het lekrijden en voor snelle reparatie indien nodig. Qua verzet rijd ik met een 1×12 cassette achter en rijd ik met een 36 tands voorblad. Hiermee heb je een groot bereik.”

Inschrijven

Wil jij nou ook meedoen aan de Dutch Masters of MTB? Als solist de 200 km, samen met iemand 100 – 100 km of met een e-bike 100 km? Schrijf je dan snel in!

Deel dit bericht

Het laatste nieuws

DMoMTB Aftermovie 2023

Aftermovie ’23 en inschrijving 2024!

De 6e editie van de Dutch Masters of MTB kunnen wij ons nog goed herinneren! Wat een geweldige dag! Blik nog één keer terug met de Dutch Masters of MTB 2023 aftermovie.

Lees het bericht
Podcast Pedaleurs x Dutch Masters of MTB

Podcast Pedaleurs x Dutch Masters of MTB

In deze speciale editie nemen de mannen van de Pedaleurs jullie mee naar de Dutch Masters of MTB 2023. De microfoons stonden zaterdag live klaar op het podium tijdens het ophalen van de nummers en de dag nadien in de studio voor de terugblik.

Lees het bericht
Dutch Masters of MTB 2023 zit er weer op

Succesvolle 6e editie

Met tevredenheid kijken we terug op een geslaagde en vlekkeloze editie. Op vrijdag genoten we van een succesvolle feestbingo, terwijl op zaterdag een boeiende podcastopname van “de Pedaleurs” plaatsvond tijdens het ophalen van het startbewijs. Op zondagochtend verwelkomden we een opmerkelijk groot aantal deelnemers bij de start, die dit keer plaatsvond vanuit de manege. De tocht leidde hen naar een prachtige aankomst in de sfeervol aangeklede sporthal.

Lees het bericht