Tips and Trics van lokaal talent Arnoud Spoolder

Met nog een aantal weken te gaan tot de Dutch Masters of MTB, spraken wij met een lokale renner Arnoud Spoolder.

Pas in 2017 begon Spoolder, rijdend voor Team Bikesport, met de mountainbikesport, maar zette al snel grote stappen in zijn ontwikkeling. Zo werd de 22-jarige renner uit Nijverdal in 2021 Nederlands kampioen bij de amateurs op de mountainbike marathon (XCM). Sinds het seizoen 2022 rijdt Arnoud een stap hoger, namelijk in de categorie beloften.

Voorbereiden op een thuiscircuit

Arnoud leeft volledig toe naar de verschillende wedstrijden en zijn trainingen op de bekende (offroad) wegen zijn ideaal. “Het is prachtig dat er een unieke en prestigieuze wedstrijd zo dicht bij huis wordt gehouden.”

De route is iets waar Arnoud altijd naar uitkijkt. “Er zijn zoveel mooie stukken en ik houd van de technische passages. Op deze passages kun je de ander net even onder druk zetten door iets beter te sturen. Zoals de ‘slalom’ afdaling bij de route van Lemele en de afdaling bij de Motieweg in Holten.”

Specifieke trainingen en voeding toepassen

Als voorbereiding op de ultra-marathon is het belangrijk om flink te trainen, zowel op conditie als op voeding. “Het is belangrijk om een aantal lange duurtrainingen van 4 á 5 uur als basis te hebben,” vertelt hij “Deze duurtrainingen zijn ook goede momenten om met sportvoeding te oefenen. Ik laat mijn lichaam wennen aan de inspanning en het opnemen van voldoende koolhydraten tijdens deze lange trainingen, en haal daar profijt uit tijdens de wedstrijden.”

“Door veel te oefenen weet ik dat ik bepaalde merken en smaken goed kan verteren. Persoonlijk neem ik elk uur wat repen en gelletjes en drink ik regelmatig.”

De technologie van tegenwoordig maakt het innemen van de juiste voeding op het juiste moment makkelijker, vertelt Arnoud.“Je kunt tegenwoordig bijvoorbeeld een melding inschakelen op je fietscomputer, ter herinnering om te eten en te drinken.”

Materiaal van Arnoud Spoolder

Tijdens de Dutch Masters of MTB kunnen de weersomstandigheden alle kanten op. Daarom is het belangrijk om de juiste mountainbike te kiezen voor de ultra-marathon. “Ik rij zelf met een fully. Dat geeft net wat meer comfort en meer zekerheid in de afdalingen. De ‘fully’s’ zijn tegenwoordig ook vrij licht geworden wat ze allround maakt. Waarschijnlijk kies ik voor een band met redelijk wat profiel voor de grip, daarbij zet ik ze ‘tubeless’ tegen het lekrijden en voor snelle reparatie indien nodig. Qua verzet rijd ik met een 1×12 cassette achter en rijd ik met een 36 tands voorblad. Hiermee heb je een groot bereik.”

Inschrijven

Wil jij nou ook meedoen aan de Dutch Masters of MTB? Als solist de 200 km, samen met iemand 100 – 100 km of met een e-bike 100 km? Schrijf je dan snel in!

Deel dit bericht

Het laatste nieuws

Nog maar 2 maanden!

Bereid je in twee maanden voor op de DMoMTB

Het klinkt nog ver weg, maar wist je dat de Dutch Masters of MTB al over 2 maanden is? Dat zijn nog maar 9 weken, oftewel 65 dagen! Ben je al klaar om te vlammen? Simon Krukkert van 3SL Sports heeft een aantal mooie trainingsadviezen voor je gemaakt. Hij vertelt hier alles over de wedstrijdindeling, voeding en het trainen naar de DMoMTB toe!

 

Lees het bericht
Mountainbike VS Gravelbike

Mountainbike VS Gravelbike

Benieuwd naar de voordelen van een mountainbike en gravelbike? Gerben Mos en Martijn Knol vertellen je er meer over!

Lees het bericht
Reviews Dutch Masters of MTB 2022

Reviews Dutch Masters of MTB 2022

Wij gaan er vanuit dat je je natuurlijk al hebt ingeschreven 🙂 Maar als er nog twijfels zijn kunnen deze reviews je misschien overhalen! Wij hopen je op 19 november te zien!

 

Lees het bericht