Nog maar 5 weken tot en met de DMoMTB 2022

De voorbereiding is in volle gang voor de tweevoudig winnaar van de Dutch Masters of MTB, Gerben Mos. Zowel in 2019 als in 2021 won de inmiddels 31e jarige renner uit Meppel van het KMC Mountainbike Team dé ultra-marathon van Nederland. Beide edities werden onder zware omstandigheden verreden, waarin alleen de echte ‘bikkels’ de finish wisten te bereiken.

Jubileumeditie

Dit jaar vindt de Dutch Masters of MTB alweer voor de 5e keer plaats en zal deze jubileumeditie op zaterdag 20 november 2022 verreden worden. Het vernieuwde parcours biedt voor zowel de 200 kilometer, 100 km e-bike en 100-100 km duo genoeg uitdaging voor elke mountainbiker.

“De ultra-marathon wedstrijden liggen mij wel en in Nederland zijn daar meerdere evenementen van. De hoogtemeters en de verschillende singletracks zorgen dat ik de Dutch Masters of MTB in Haarle toch de mooiste ultra-marathon vind. Ik kijk uit naar de jubileum editie en ik ga uiteraard voor de hattrick!” verteld de tweevoudig winnaar Mos.

Optimaal aan de start

Het gebruik van de juiste voeding en materiaal is essentieel voor het behalen van een goede uitslag of zelfs de finish. DMoMTB heeft met WRBikes als materiaalsponsor en Sportvoedingwebshop voor de voeding, twee partners met alle kennis op het gebied van voeding en materiaal. De DMoMTB mag op zowel een mountainbike, cyclocross- als gravelfiets verreden worden.

“Normaal gesproken heb je ongeveer 6 á 8 weken de tijd nodig om in vorm te zijn. Persoonlijk doe ik vaak de lange duurritten op mijn racefiets en dan in rustig tempo. Wanneer het event dichter bij komt, op circa 3 weken voor het evenement, probeer ik vaak een keer de 200 kilometer ‘aan te tikken’. Op de mountainbike rijd ik eigenlijk nooit echt langer dan 6 uur.”

“Tijdens mijn duurtrainingen train ik niet alleen om fysiek sterker te worden. Ik train ook mijn voeding om te weten hoeveel ik kan eten in een uur, tijdens de trainingen gaat dat altijd gemakkelijker dan in de wedstrijd. Ik probeer om de 30 minuten iets te eten en niet alleen sportvoeding, maar bijvoorbeeld ook een krentenbol of iets dergelijks.”

Het materiaal

“Ik rijd de ultra-marathons op een ‘fully’, oftewel een full suspension, gezien de lange afstand is de comfort van een fully heel prettig. Bij de ploeg rijden wij met 12-sp SRAM AXS Eagle en een 10-50 cassette. Deze cassette combineer ik met een ovaal 36 tands voorblad wat mij zowel op het vlakke als op de klimmetjes genoeg bereik geeft.”

“In natte weersomstandigheden, zoals in de voorgaande edities, reed ik met een Schwalbe Racing Ray voor en een Schwalbe Racing Ralph achter. Mocht het tijdens de jubileum editie droog zijn, dan kies ik voor een Schwalbe Thunderburt op het achterwiel en een Racing Ralph op het voorwiel. Met deze combinatie heb je snelheid en behoud je de grip op het voorwiel op bijvoorbeeld de singletracks.”

Aftellen tot de DMoMTB 2022

Met nog maar 5 weken te gaan, kunnen wij beginnen met aftellen. Om jezelf deze laatste weken zo goed mogelijk voor te bereiden op de Dutch Masters of MTB 2022, kijken wij samen met tweevoudig winnaar Gerben Mos vooruit en geeft hij enkele adviezen.

“Zorg dat je materiaal in orde is! Materiaalpech is natuurlijk altijd mogelijk, maar het zou vervelend zijn wanneer je alle trainingsarbeid weg kan gooien, door onnodig materiaalpech die je had kunnen voorkomen. Breng je fiets ongeveer 2 á 3 weken voor het evenement naar een fietsenwinkel voor een laatste check! Houd daarbij rekening met de schaarste op het gebied van materiaal.”

“Een advies op het gebied van trainingen en voedingen is: variëren. Doe niet alleen maar duurtrainingen maar varieer ook met interval blokken, of juist andersom. Een goede tip, ga creatief met je vrije tijd om. Je kan een rit op de mountainbike perfect combineren met het (dagelijkse) woon-werk ritje, hier doe ik vaak mijn intervallen. Test tijdens de trainingen de voeding die je wilt gebruiken tijdens de Dutch Masters of MTB op 20 november. Door te testen weet je welke voeding je (niet) goed kan verteren!”

“Voor de rest wens ik iedereen heel veel succes in de voorbereidingen en tijdens de DMoMTB!”

 

Verbeter je bochtentechniek met Gerben Mos

De ideale bandenspanning volgens Gerben Mos

Deel dit bericht

Het laatste nieuws

DMoMTB Aftermovie 2023

Aftermovie ’23 en inschrijving 2024!

De 6e editie van de Dutch Masters of MTB kunnen wij ons nog goed herinneren! Wat een geweldige dag! Blik nog één keer terug met de Dutch Masters of MTB 2023 aftermovie.

Lees het bericht
Podcast Pedaleurs x Dutch Masters of MTB

Podcast Pedaleurs x Dutch Masters of MTB

In deze speciale editie nemen de mannen van de Pedaleurs jullie mee naar de Dutch Masters of MTB 2023. De microfoons stonden zaterdag live klaar op het podium tijdens het ophalen van de nummers en de dag nadien in de studio voor de terugblik.

Lees het bericht
Dutch Masters of MTB 2023 zit er weer op

Succesvolle 6e editie

Met tevredenheid kijken we terug op een geslaagde en vlekkeloze editie. Op vrijdag genoten we van een succesvolle feestbingo, terwijl op zaterdag een boeiende podcastopname van “de Pedaleurs” plaatsvond tijdens het ophalen van het startbewijs. Op zondagochtend verwelkomden we een opmerkelijk groot aantal deelnemers bij de start, die dit keer plaatsvond vanuit de manege. De tocht leidde hen naar een prachtige aankomst in de sfeervol aangeklede sporthal.

Lees het bericht